Uitgelicht: Online studieplatform ‘Cloudents’

In een Facebookchat met je studiegenootjes urenlang op zoek zijn naar dat éne goede antwoord op vraag 3 van het proeftentamen Externe Communicatie tussen tientallen onzinantwoorden, of totaal in de stress raken doordat je niet meer weet waar iemand dat ene bestand op Dropbox heeft gezet. Niet bepaald dingen waar je tijd voor hebt vlak voor je tentamen… Klinkt bekend? Dan biedt Cloudents je waarschijnlijk de oplossing én bespaart je een hoop stress.

Wat is Cloudents?

Cloudents is een gratis online en mobiel sociaal studieplatform. Een academische community zodat studenten zich kunnen concentreren op studeren. Het is een plek om samen te werken aan opdrachten, studiemateriaal te vinden, je kennis te testen of te discussiëren over ideeën en documenten.

Waarom Cloudents?

Veel studenten schakelen voortdurend tussen verschillende online diensten om samen te werken. Aan de ene kant hebben we de officiële virtual learning environments die aangeboden worden door de Universiteit, zoals Blackboard en Osiris. Weliswaar officieel maar vaak erg onhandig en niet flexibel. Aan de andere kant hebben we Facebook, wat natuurlijk ideaal is voor het onderhouden van je sociale leven, maar eigenlijk nooit gemaakt voor het uitwisselen van bestanden of voor het samen studeren.

Om dit gat te dichten is er met Cloudents een sociaal studieplatform ontwikkeld dat de flexibiliteit en sociale aspecten van Facebook combineert met de focus op academisch activiteit van de officiële virtual learning environments, zoals Blackboard en Osiris.

Alle functies in Cloudents zijn speciaal ontwikkeld voor studenten, geïntegreerd in één eenvoudig te gebruiken en sociaal studieplatform.

Wat kan ik doen met Cloudents?

  • Deel, bekijk en bespreek documenten in een besloten ‘Study Group’ of met je hele klas in een ‘Module’.
  • Maak een quiz om je eigen kennis te testen -of die van anderen- en check of je voorbereid bent op dat tentamen. Na afloop kun je de vragen en antwoorden met andere studenten bespreken.
  • Stel vragen over ieder studie gerelateerd onderwerp. Wanneer moesten we die opdracht ook alweer inleveren? Wie begrijpt hoofdstuk drie? Vraag het aan een medestudent.
  • Vind relevante samenvattingen, aantekeningen of oude tentamens die andere studenten hebben gemaakt.

Op deze manier heb je ook al je studie gerelateerde vragen bij elkaar op één plek, in plaats van in een Facebook-chat of Whatsapp-gesprek.

Cloudents is een aanvulling op Blackboard en Osiris, het is niet bedoeld om ze te vervangen. Vaak zijn officiële systemen eenrichtingsverkeer van docent naar student, en niet echt een bruisende plek om samen te studeren. Hier liggen dus veel beperkingen die Cloudents oplost door hier een sociaal aspect aan toe te voegen. Het is speciaal gemaakt voor academisch samenwerken tussen studenten; discussiëren, vragen, antwoorden, samenwerken aan opdrachten. Het is sociaal, flexibel en intuïtief.

Andere online diensten voor studenten

Er zijn al een hoop online diensten voor studenten, bijvoorbeeld om samenvattingen te kopen of verkopen. Iemand uploadt een document (en krijgt daar misschien voor betaald), iemand anders download dat document (en moet daar misschien voor betalen) maar ze komen nooit met elkaar in contact. Cloudents is meer dan een plek om bestanden te uploaden of downloaden, het is platform om elkaar te ontmoeten, ideeën of documenten te bespreken en samen te werken.

Hoe meld ik me aan bij Cloudents?

Aanmelden is simpel, je hoeft alleen even een account aan te maken. Ga naar www.cloudents.com en gebruik je Facebook of email en in een paar seconden heb je een account. Daarnaast is Cloudents helemaal gratis, en dit zal het ook altijd blijven.

En dan?

Daarna zoek je de vakken die je volgt, of maakt ze aan als ze nog niet bestaan. Je kunt direct bestanden uploaden naar die vakken, studiegenoten uitnodigen en vragen stellen. Ik ben bijvoorbeeld actief in de modules ‘Externe Communicatie’, ‘Inleiding Organisatie & Management’ en ‘Marketing’, en heb daar een aantal samenvattingen geüpload. Op deze manier heeft iedereen er wat aan en kan iedereen elkaar op een makkelijke manier helpen.

 

Jette van Bergen

Tweedejaars studente CIW

cloudents