To do op een Duitse kerstmarkt

Wat nou, als kerst niet bestond? Deze vraag stelde ik mezelf, toen ik afgelopen vrijdag met een aantal CIW-ers met de taal Duits door de kerstmarkt in Düsseldorf slenterde. Wat voor leuks zou er dan nog overblijven in die koude, natte wintermaanden? Kerst staat voor gezelligheid en het samen komen van de hele familie. Het moment dat alle gebroken harten, studiestress en geldproblemen even vergeten worden. Het moment dat je niet in je eentje op je kamertje in Nijmegen zit en een keer géén een eenpersoons maaltijd in elkaar probeert te flansen. Nee, nu zit je gezellig thuis met je hele familie en hoef je (hopelijk) überhaupt niet te koken.

De kerstmuziek, kerstfilms, kerstdecoraties én kerstmarkten dragen erg veel aan dit gevoel bij. Want, ondanks het feit dat het afgelopen vrijdag in Düsseldorf regende en de temperatuur misschien wel onder nul gedaald was, voelden we warmte en gezelligheid. Een gigantische kerstboom stond in het midden van de markt, rijk gevuld met gouden slingers en kerstballen. Kerstkraampjes met lekker eten, glühwein en leuke kerstdecoraties waren er in overvloed. Het was er druk, knus, gezellig en het barste van de Nederlanders. Mensen zaten bij elkaar en genoten van dampende glühwein met een lekkere bradwurst. Op de achtergrond was de kerstmuziek aanwezig. Wauw, dat voelde gewoon magisch!

Ik heb erg genoten! Daarom deel ik hier zes dingen die je moet doen op een kerstmarkt met jullie:

  1. Gesuikerde amandelen kopen. Deze overheerlijke en vooral veel te dure traktatie kun je onmogelijk voor jezelf houden. De amandelen zijn in karamel gedoopt en vervolgens met een flinke laag suiker bestrooid. Het ruikt zó lekker, dat je simpelweg het kraampje niet kan negeren.
  1. Een geluks-engeltje inslaan. Te schattig. In alle kleuren, soorten en maten zijn ze aanwezig op de kerstmarkt. Als de vrouw achter de kraam je dan ook nog met een vette knipoog zegt dat ze de prijs wel iets voor je wil verlagen, weet je gewoon dat ze geluk brengen.
  1. Glühwein drinken. Op een kerstmarkt kun je de kou bijna niet ontwijken. Het is niet voor niets december. Een echt bijpassend drankje is glühwein. Een wijn die niet voor niets ‘gloeiwijn’ wordt genoemd: hij is gloeiend heet. Resultaat: binnen een paar minuten ben je weer opgewarmd.
  1. Schaatsen op de bijbehorende ijsbaan. Van te voren waren we mega enthousiast. Er was een schaatsbaan bij de kerstmarkt en wij wilden daar uiteraard gaan schaatsen. Want wat is er nou romantischer dan schaatsen op een kerstmarkt? Eenmaal daar, waren we het compleet vergeten. Totdat een andere Nederlander ons vroeg waar die ijsbaan toch in godsnaam was. Uiteindelijk helaas niet gevonden.
  1. Reibekuchen uitproberen. Om toch maar iets van de Duitse cultuur te proeven. Het is eigenlijk een soort aardappel-pannenkoekje. Niet onbelangrijk: het koekje is bij de inwoners van Berlijn op nummer twee geëindigd op de ranglijst van ‘lekkerste kerstsnacks’ (op 1: Wurst). Hoog tijd dus om er zelf ook een uit te proberen!
  1. Toch maar een euro geven aan die zwerver aan de rand van de weg. Vergeet niet waar Kerst daadwerkelijk om draait: geven aan elkaar. Geloof me, nadat je het gedaan hebt, voel je je beter dan je denkt.

Kortom: iedereen die een magische kerst wil beleven beveel ik aan om een (Duitse) kerstmarkt te bezoeken. Of je dit nou doet of niet, ik wens in ieder geval iedereen een hele fijne kerst toe en tot volgend jaar!

 

Manon Koopman

Publicatiecommissie 2014-2015