Op zoek naar een baan: help!

Daar sta je dan, fris en fruitig, op de stoep voor de aula, met in je hand een mooi diploma van de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen. Net afgestudeerd en klaar om de wijde wereld in te trekken. Op zoek naar die uitdagende baan, met interessante cases en veel diverse opdrachten. Helaas ligt deze baan vaak niet meteen voor het oprapen en kost het soms even tijd en moeite om een leuke startersbaan te vinden. In deze blog wil ik je een paar tips meegeven die je kunnen helpen tijdens de zoektocht naar een baan. Er zijn er ongetwijfeld nog veel meer, maar laten we eens beginnen met drie tips.

Tip 1: Bel een bedrijf voordat je een sollicitatiebrief verstuurt

Als je eenmaal een leuke vacature gevonden hebt, ben je er nog niet. Sterker nog, dit is vaak pas het begin: de sollicitatiebrief. Onbewust ben je altijd meer tijd kwijt aan het schrijven van een sollicitatiebrief dan je verwachtte. Dat is ook niet gek, want je krijgt maar één kans om een goede indruk te maken.  Het gebeurt dat je een inspirerende brief schrijft en dan vervolgens geen reactie krijgt. Heel jammer en soms ook te voorkomen: pak de telefoon en bel het bedrijf waar je wilt solliciteren. Dan weet je namelijk meteen of de vacature inderdaad nog openstaat. En nog belangrijker, als je een leuk gesprek hebt gehad met de medewerker heb je meteen een binnenkomer in je brief.  Je kunt namelijk aangeven dat je al een keer contact hebt gehad en je weet nu aan wie je de brief moet richten. En dan het allerbelangrijkste: staat de vacature niet meer open? Dan bespaar je jezelf veel tijd, omdat je weet dat je nu geen brief meer hoeft te schrijven.

Tip 2: Trek je stoute schoenen aan en wees spontaan

Ken je een bedrijf wat je erg aanspreekt, maar is er geen vacature? Bel dan en vraag wat de mogelijkheden zijn. Zie je een vacature die je aanspreekt maar voldoe je niet aan een van de functie-eisen? Neem dan contact met ze op om te vragen of er niet alsnog mogelijkheden zijn. Want weet je: niet geschoten is altijd mis! Je kennissennetwerk moet je ook zeker niet onbenut laten. Vertel je ouders, je vrienden, je collega’s van je bijbaan en de rest van de wereld dat je op zoek bent naar een leuke baan in de communicatiewereld. Wie weet kent je neef nét die ene persoon die weet dat er bij dat leuke, wat onbekendere bedrijf een vacature is.

Tip 3: Probeer te achterhalen wat je wel en niet leuk vindt

Communicatie- en Informatiewetenschappen is een vrij brede studierichting. Enerzijds betekent dat dat je erg breed inzetbaar bent. Anderzijds maken de uiteenlopende mogelijkheden het er niet makkelijker op. Want wat zoek je nu eigenlijk? Ben je misschien meer geïnteresseerd in marketing dan in communicatie? Wil je graag werken bij een commercieel bedrijf of werk je liever voor een non-profit organisatie? Misschien ben je wel meer een trainer of een pr-adviseur?

Kortom, ga eens na bij jezelf wat je nu écht leuk vindt. Vind je dit lastig? Ga dan eens in gesprek met de mensen in je omgeving: wat vinden ze bij je passen, wat zijn je sterke en zwakke punten? Soms weet je gewoon niet wat je precies leuk vindt, maar dan helpt het in ieder geval om voor jezelf helder te hebben wat je niet wilt doen. Dan kun je dat alvast afstrepen!

 

Milou Arts

Afgestudeerd CIW’er