Hoe ga je om met ontvangen uitnodigingen op LinkedIn?

Als je een LinkedIn-account hebt, heb je er vast wel eens mee te maken (gehad): je krijgt een uitnodiging op LinkedIn en vraagt je af of je wel met deze persoon moet linken. Welke uitnodiging accepteer je wel en welke uitnodiging laat je aan je voorbijgaan? Waar trek je de grens? Accepteer je lukraak iedereen of heb je er bepaalde ideeën over wie wel of niet te accepteren? Ik heb hier zelf enkele ‘regeltjes’ voor die ik graag met jullie deel.

Past in mijn straatje

Accepteer iemand die raakvlakken heeft met jouw doelen en/of interesses. In mijn geval is dat bijvoorbeeld iemand die dezelfde studie doet als ik of iemand die een bepaalde communicatiefunctie binnen een bedrijf bekleedt (een potentiële werkgever). Als ondernemer is het bijvoorbeeld verstandig om de uitnodiging van een potentiële klant te accepteren.

Een concrete vraag

Het is mogelijk een uitnodiging te krijgen via LinkedIn wanneer iemand een specifieke vraag voor jou heeft. Deze persoon stelt de vraag dan al in de uitnodiging. Als het een serieuze vraag is en je deze persoon verder kunt helpen, is het netjes om deze uitnodiging te accepteren. Je houdt er een goed gevoel aan over en kan misschien zelfs een potentiële klant aan je lijstje toevoegen.

Persoonlijke uitnodiging

Het is ook mogelijk om via LinkedIn een persoonlijke uitnodiging te sturen. Iemand vertelt bijvoorbeeld hoe jullie elkaar kennen, waarom deze persoon juist met jou wil linken of hij bedankt je voor iets wat je hebt gedaan. Van zulke personen accepteer je natuurlijk de uitnodiging, want zij zijn oprecht geïnteresseerd.

Professioneel versus persoonlijk

Er zullen uitnodigingen komen van mensen die je echt goed kent. Je ziet deze mensen bijvoorbeeld regelmatig (denk aan goede vrienden of familie), maar moet je hen wel toevoegen? LinkedIn is veel professioneler dan bijvoorbeeld Facebook. Het is belangrijk om hier voor jezelf grenzen te stellen. Een familielid dat dezelfde raakvlakken/interesses heeft als jij voeg je eerder toe dan een verre achternicht die totaal geen raakvlakken heeft met jouw professionele netwerk. Een goede oplossing kan natuurlijk ook zijn om helemaal geen familie toe te voegen op LinkedIn; zo ga je een eventuele familiecrisis uit de weg ;-). Doe vooral wat voor jou het beste voelt.

Ben jij hier ook bewust mee bezig of denk je hier niet over na? In het eerste geval: heb je nog andere nuttige ‘regels’ die jij toepast? Laat het me weten!

Voor meer blogs van Erna met tips over het gebruik van nieuwe media: www.socialmediakompas.nl

 

Erna Linssen

Masterstudent Nieuwe Media, Taal en Communicatie

Blogger @ Social Media Kompas