Tijd voor veranderingen…

Daar ga je dan, als eerstejaars, maandagochtend klokslag 08:45 uur zit je in de collegezaal met Helen de Hoop, die je uitleg geeft over fonetiek en bindfonemen. Er staan een hoop veranderingen op je te wachten en waarschijnlijk heb je er al een aantal meegemaakt. Je oude vertrouwde omgeving moet ruimte maken voor een nieuwe: de universiteit. Nieuwe vrienden worden gemaakt, naast degene die je tijdens de introductie hebt gemaakt, en ‘oude’ vrienden gaan ook hun eigen weg. De periode van de middelbare school is definitief teneinde en het echte studentenleven wordt ontdekt, met alle gebruiken en tradities die daarbij horen. Met een start van een nieuwe periode krijg je te maken met een hoop veranderingen, maar moet je dit nu als positief of negatief ervaren?

Positief! Ik kan als vierdejaarsstudent melden dat de veranderingen zeker als positief kunnen worden ervaren, ook al lijkt dat op het eerste gezicht misschien niet altijd zo. De dag dat ik in mijn eerste college aan de Radboud Universiteit kwam kan ik me nog goed herinneren. Ik was ook die student, die weer opnieuw zijn weg ging zoeken in Nijmegen. Als ik terugdenk aan de afgelopen jaren, is een nieuwe studie een verandering geweest die veel nieuwe kansen en veel nieuwe inzichten heeft geboden. De Radboud Universiteit is een plek waar een fijne, ongedwongen sfeer hangt en je zult je er dan ook snel thuis voelen.

Bij grote veranderingen, zoals de start van een nieuwe studie, moet je vaak uit je comfortzone gaan om je weg weer te kunnen vinden. Maar dat levert vaak juist mooie dingen op. Door verandering te ondergaan kun je jezelf ontplooien en nieuwe kansen aangaan. En als er één plek is waar er genoeg kansen liggen als je er zelf actief naar op zoek gaat, is het de Radboud Universiteit Nijmegen. Een voorbeeld daarvan is het verblijf in het buitenland van een half jaar, dat voor bijna iedereen van jullie het belangrijkste deel van je studie zal zijn.

Ik hoop dat jullie allemaal snel jullie weg zullen vinden in Nijmegen en dat de introductie daaraan een onvergetelijke bijdrage heeft geleverd. Ik daag iedereen uit om eens te kijken op welke manieren je jezelf kunt ontplooien naast je studie. Een diploma halen is een ding, maar als je je naast je studie weet te ontplooien met allerhande activiteiten is het helemaal een win-win-situatie! In Nijmegen zijn volop mogelijkheden naast je studie: deelnemen in een commissie, lid worden van een studie-, studenten- of sportvereniging of werken als student-assistent. Daar zul je je hele leven plezier en profijt van hebben.

Veel succes en geniet vooral van je studententijd in Nijmegen!

Twan van Erp
Voorzitter SV Babylon 2013-2014