Fake it ’til you become it

Tijdens je lange en slopende zoektocht naar een baan of een stageplek, krijg je na het opsturen van je CV en motivatiebrief eindelijk positieve respons: het bedrijf heeft graag dat je een bezoekje komt brengen om samen in gesprek te gaan over je kwalificaties en competenties. De zweetdruppels breken je al uit, want de kappersafspraak staat pas over twee weken gepland en het is nog maar de vraag of je nette broek nog wel past. “Allemaal niet belangrijk, gewoon jezelf zijn en dan komt het wel goed”. Toch zul je uiteindelijk op moeten vallen in die grote zee van sollicitanten. Zij moeten jou willen, niet andersom – en gelukkig is er een scala aan tips om je een heel eind op weg te helpen. Hieronder volgen twee belangrijke aandachtspunten, want solliciteren ís te leren.

Tips

  • Een goed begin is het halve werk

Voorbereiding is een belangrijk sleutelwoord in de periode voorafgaand aan een sollicitatiegesprek. Vraag familie of vrienden om ervaringen te delen of kijk of zij nog wat extra hulp kunnen bieden en misschien belangrijk advies kunnen geven. Zorg er ook zeker voor dat je je enigszins hebt verdiept in het bedrijf. Denk hierbij vooral aan basisinformatie of belangrijke actuele ontwikkelingen.

  • Non-verbale communicatie: power poses

Niet alleen bepaalt onze non-verbale communicatie voor een groot deel hoe anderen over ons denken, het heeft ook invloed op hoe wij over onszelf denken. Als jij je voor een sollicitatiegesprek machtig en goed voelt, zorgt dit voor een positiever verloop van het gesprek, omdat je zekerder van jezelf bent en minder gevoelig voor stress. In een TED Talk (een aanrader!) vertelt sociaal psychologe Amy Cuddy over dit fenomeen en bewijst ze het effect aan de hand van een onderzoek met sollicitanten die vooraf ofwel high-power poses ofwel low-power poses hebben aangenomen. De high-power sollicitanten werden onder meer gezien als gepassioneerder, authentieker, enthousiaster en zelfverzekerder. De belangrijkste message: fake it ‘til you become it.

Sollicitatietraining

Ben je naar aanleiding van bovenstaande tips nieuwsgierig geworden naar wat bedrijven nou zoal vragen tijdens een sollicitatie of hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op een sollicitatie? En waar letten bedrijven nou eigenlijk precies op bij het kiezen uit alle sollicitanten? Op maandag 13 april organiseert Babylon van 19.30 tot 21.30 een sollicitatietraining. Je hoeft niet diep in de buidel te tasten, want voor maar €1,- doe je al mee. Inschrijven kan nog tot en met woensdag 8 april op de Babylonkamer, dus wees er snel bij.

StageMax – hulp bij het zoeken van een stageplek

Zit het wel snor met jouw sollicitatieskills, maar kun je wat hulp gebruiken naar het zoeken van een stageplek? Neem dan eens een kijkje op StageMax.nl – de specialist in stages en afstudeeropdrachten. StageMax is eind 2012 opgericht door oud-Babyloniër Pieter Kroes, voorzitter van SV Babylon in het bestuursjaar 2006 – 2007, nadat hij  eerder werkervaring had opgedaan bij onder andere ABN AMRO, ING en Studentenbureau. Pieter denkt dat hij aardig leiden kan geven en het overzicht kan behouden en in zijn bedrijf dat inmiddels al uit tien medewerkers bestaat, is dat een vereiste. Zijn full-service bemiddelingsbureau selecteert studenten, bemiddelt met bedrijven en begeleidt stagiairs en afstudeerders. Een aantal BC’ers / CIW’ers zijn al aan een stage geholpen! Ben jij de volgende?

 

Thom Teulings
Publicatiecommissie 2014 – 2015