Einde van het eerste jaar

Studeren. Een nieuwe studie, nieuwe mensen en een nieuwe stad: kortom heel veel nieuwe dingen. Automatisch heb je dan ook verwachtingen. Zo had ik de verwachting dat de studententijd voornamelijk een hele gezellige en leuke periode zou zijn, en dat is het ook. Wat betreft de studie wist ik iets minder goed wat ik moest verwachten. De focus zou liggen op de bedrijfskant van communicatie en het internationale aspect, maar meer wist ik niet. Ik mocht dan niet zo goed voorbereid zijn, uiteindelijk ben ik wel blij met mijn keuze voor deze studie. Hoe ging het mijn mede-eerstejaarsstudenten eigenlijk af? Wat voor verwachtingen hadden zij en zijn deze verwachtingen ook uitgekomen?

Marije wist niet zo goed wat ze van de studie CIW moest verwachten. Voornamelijk veel Engels (aangezien ze Engels had gekozen) en hoorcolleges. Van het studentenleven had ze dan wel weer een aantal verwachtingen: nieuwe mensen ontmoeten, biertjes drinken en veel gezelligheid. Volgens haar zijn haar verwachtingen uitgekomen, maar ze is wel blij dat de studie meer is dan alleen maar Engels en hoorcolleges.

In tegenstelling tot Marije had Madelon niet zo veel verwachtingen van het studentenleven. Ze verwachtte dat het leuk zou zijn en ze had verhalen gehoord van mensen die heel vaak gingen stappen, maar volgens haar viel dat heel vaak uitgaan nog wel mee. Van de studie verwachtte ze dat ze heel veel zelf moest doen en niet zoveel contact zou hebben met de docenten. Ze dacht ook dat je stapels boeken moest kopen waar je je dan nog doorheen moest werken zonder er iets van te snappen. Toch vond ze het uiteindelijk makkelijker dan ze dacht en was er ook meer contact met de docenten.

Eveline had voornamelijk heel veel zin om te gaan studeren en verwachtte – en hoopte – dat het een hele leuke tijd zou worden. Uiteindelijk vond ze haar eerste jaar als student nog leuker dan gedacht! Wat betreft de studie had ze een redelijk idee wat ze kon verwachten. Zo wist ze dat de studie op de bedrijfskant van de communicatie gericht zou zijn en de focus, naast de bedrijfsmatige kant, op interculturele communicatie lag. Wat ze niet had verwacht was dat ze de bedrijfsmatige kant uiteindelijk toch leuker vond dan de interculturele kant. Daarom heeft ze ook voor de richting BCO gekozen voor de komende jaren.

De eerste keer dat Lara in Nijmegen op de open dag van de RU was wist ze gelijk dat ze hier wou studeren. Wat betreft het studentenleven had ze niet veel verwachtingen, al had ze wel gehoord dat je goed kan uitgaan in Nijmegen. Van de studie wist ze ook niet echt wat ze moest verwachten. Ze vond Engels altijd al een leuke taal dus leek het haar interessant om nu ook ‘business English’ te leren en voor de rest wist ze dat de andere vakken “iets met communicatie” te maken hadden. De verwachtingen die ze had zijn wel uitgekomen. Ze vindt Nijmegen een hele leuke studentenstad en ondanks dat ze niet precies wist wat ze kon verwachten van de studie is ze blij met haar keuze.

Ze waren het er allemaal over eens dat het studentenleven heel leuk is en dat ze een gezellig eerste jaar hebben gehad. Ook al waren de verwachtingen van de studie bij iedereen iets anders, vinden ze allemaal dat ze de juiste keuze hebben gemaakt.

 

Inge van Hunnik

Publicatiecommissie