Dare to Share

Mensen hoeven niet alles meer voor zichzelf te hebben, de tijd van de zogenaamde ‘hyperconsumptie’ bestaat niet meer

Vroeger was het idee dat iedereen recht had op welvaart; en dan vooral op het hebben van eigen spullen. Het zou mensen gelukkig maken en vrijheid garanderen. Eigen spullen gebruik je toch vooral zelf, je hebt er hard voor gewerkt. Automatisch breng je daardoor minder tijd door met mensen om je  heen. Een eigen boormachine bijvoorbeeld, die de meesten maar vijf minuten per maand gebruiken, hoef je niet van die ene leuke buurtgenoot te lenen…

Als je rekening in de rode cijfers lijkt te lopen en op hetzelfde moment je tv het begeeft, baal je natuurlijk. Maar dan plaats je toch een berichtje in de familie-app of op Facebook. Gelukkig heeft je lieve tante nog een tv’tje op zolder staan die je mag gebruiken. Voor studenten is het delen van spullen niet onbekend, maar ‘deelinitiatieven’ ontstaan ook in andere delen van de bevolking en in een hoog tempo.  Niet alleen spullen, maar ook vervoer, verblijf, eten en menskracht wordt gedeeld.

Denk aan www.thuisafgehaald.nl; als je houdt van koken maar altijd net iets teveel maakt spreek je van een win-winsituatie als die aardige mevrouw twee straten verderop dol is op jouw Italiaanse lasagne. www.snappcar.nl; het is handig om een auto te hebben als je deze wilt gebruiken, maar is het niet zonde als je auto de helft van de tijd stil staat? Of www.tuintjedelen.nl; hoe leuk zou het zijn als een buurtgenoot met groene vingers komt tuinieren als je er zelf geen tijd voor hebt. Verder ook al ooit gehoord van www.studieboekendelen.nl?

De zogenaamde ‘Deeleconomie’ is booming, en terecht; het verbinden van mensen zorgt er naast sociale interactie voor dat er op een duurzamere manier met de wereld wordt omgegaan. Er is tenslotte genoeg, maar niet altijd op de juiste plek. Ik ben heel benieuwd wat deze veranderende economie gaat betekenen voor de maatschappij. Wie weet wordt diplomasdelen.nl het wel helemaal. Tot die tijd ga ik gewoon naar college.

Anne Martens

Commissaris Externe Betrekkingen

sharing-economy

Tijdens het Congres op 21 mei zal verder op dit thema worden ingehaakt.
Op www.deeleconomie.nl vind je een overzicht van deelinitiatieven.