Cultuurverschillen tussen Nederland en China

Ik wil een testje doen met jou als lezer. Waar denk je aan als ik nu zeg: China? Chinese muur, smog, Beijing, miljoenenproductie, censuur, communisme of je hardwerkende Chinese medestudent?

China is voor mij tot op de dag van vandaag een land dat ongelooflijk ver van Nederland af staat qua cultuurverschillen. Wat doen die 1,3 miljard mensen in dat enorme land?  Hoe leven zij en hoe communiceer ik op een gepaste wijze met deze mensen? In China gaat het communiceren op een andere manier dan in Nederland.  Het gezegde : ‘stilte is luidruchtiger dan woorden’ laat zien hoe belangrijk non verbale communicatie is voor Chinezen.  Het gebruik van non verbale communicatie is echter complex. We zullen een aantal tips geven die je wellicht kunnen helpen bij een (toekomstige?) bezoek.

  1. Het schudden van iemands hand is erg gebruikelijk. Wacht echter tot je gesprekspartner dit initiatief heeft  genomen.  Chinezen willen soms eerst beginnen met een knik ter begroeting. Hierbij zijn Chinezen extra voorzichtig met lichaamscontact tussen twee verschillende geslachten.

  2. Een bezoek aan iemands school, vereniging of werkplek kan soms voorafgaan met een applaus als begroeting, klap vooral mee wanneer dit gebeurt .

  3. Je kunt ook na je presentatie voor jezelf klappen. Dit wordt gezien als het creëren van een gezamenlijk positief gevoel. 3. Probeer extreem heftige handgebaren te vermijden. Chinezen zijn niet gewend aan sprekers die met hun handen praten. Dit kan als afleidend worden ervaren. Wanneer je echter toch iets wilt aanwijzen, dan is het raadzaam om dit met je hele hand te doen in plaats van met je wijsvinger

  4. Om stilte te vragen, draai je, je hand naar beneden en zwaai je, je vingers naar je toe. Het zeggen van ‘’sssssttt’’ is een teken van afkeuring.

  5. Raak je gesprekspartner niet aan en wees extra voorzichtig met gesprekspartners die hoger in rang staan. Probier hierbij ook direct oogcontact te vermijden.

  6. Wanneer je een cadeau in ontvangst neemt, doe dit dan met 2 handen, dit is een teken van respect.

Deze tips kunnen enigszins verwarrend overkomen. Iemand niet aankijken? Hoe dan?! Kennis van de verschillen helpt allicht een hele hoop. De publicatiecommissie wenst iedereen die naar China gaat in ieder geval een hele mooie reis toe en hoopt op een uitgebreid verslag van de non verbale communicatie.
Iris Groot Koerkamp

Studiereiscommissie 2014-2015

 

Bron:

Language and bussiness centre (2015 ) China Cross Cultural. http://www.chinacrossculture.com/component/content/article/44-public/cultuurverschillen/84-cultuurverschillen-non-verbale-communicatie geraadpleegd op 03/03/2015