Communicatie is altijd en overal: Een paar tips …

Communicatie: Een stukje geschiedenis
Je zult vast wel weten dat “het internet” in Nederland pas medio jaren 90 van de grond is gekomen. Destijds was het nauwelijks mogelijk om altijd “online” te zijn. Wilde je verbinding met het internet krijgen, dan moest je in die dagen via een, al dan niet in je PC ingebouwd modem, eerst verbinding maken met je telefoonlijn. En zo’n verbinding was ook nog eens hartstikke traag en duur.

Rond de millenniumwisseling, werd het allemaal al wat beter. Steeds meer mensen kregen thuis een ADSL- of kabelinternet- aansluiting waardoor je, aanvankelijk weliswaar met relatief weinig bandbreedte, altijd online kon zijn.

Een jaar of 7 later deden de eerste “smartphones” hun intrede waardoor je ook steeds meer en beter met je mobieltje “online” kon zijn. Inmiddels zijn zulke mobieltjes in alle soorten, maten, kleuren en prijzen (met of zonder abonnement) letterlijk overal te verkrijgen.

Tegenwoordig is “online zijn”, net zoiets als water uit de kraan. Waar je ook bent, wat je ook doet, het is er gewoon. “Online zijn” anno 2014 kan via PC, laptop, PDA, tablet, mobieltje en zelfs via de TV. En dat alles ook nog eens tegen gunstige tarieven. Kortom: “online zijn” kan bijna altijd en overal.

Communicatie: Het is en blijft mensenwerk
Leuk en aardig die online-wereld. Maar communiceren doen we natuurlijk al sinds mensenheugenis. En tijdens al die eeuwen in het “offline” tijdperk, hebben mensen met vallen en opstaan ontdekt dat communiceren meestal niet vanzelf gaat. Het wil nog wel eens haperen en kan zelfs goed fout gaan. Het is dus handig om bepaalde richtlijnen voor het onderlinge contact af te spreken en te hanteren.

En juist omdat het rechtstreekse en directe contact tijdens het “online” communiceren bijna altijd ontbreekt, kan het geen kwaad een aantal van die gouden communicatie tips uit het “offline” tijdperk nog eens kort de revue te laten passeren. Dus: beste studenten van Communicatie & Informatie Wetenschappen en leden van SV Babylon: doe er je voordeel mee !!!

 

Tip 1: Gebruik LSDblog1

 • Luisteren, Samenvatten, Doorvragen
 • Als je een gesprek met iemand hebt, bijvoorbeeld tijdens een interview: vat dat wat een ander jou vertelt even kort samen en laat de ander vervolgens reageren. Vraag ook meteen door als iets onduidelijk is.

 

 

 

Tip 2: Laat OMA (wat vaker) thuisblog2

 • Oordelen, Meningen, Adviezen
 • Als je iemand iets vertelt, laat je eigen ideeën en adviezen in eerste instantie eens even voor wat ze zijn. Dit vergemakkelijkt het met een open houding luisteren naar wat die ander jou te vertellen heeft.

 

 

 

 

Tip 3: Neem ANNA meeblog3

 • Altijd Navragen, Nooit Aannemen
 • Neem niet zomaar aan dat je meteen begrijpt wat iemand bedoelt. En vraag
  bij twijfel altijd even na of het klopt.
 • Nog iets directer verwoord: Assumptions
  are the mother of all fuck-ups.

 

 

Tip 4: Smeer NIVEAblog4

 • Niet Invullen Voor Een Ander
 • Als iets niet duidelijk is, of als je iemand al lang kent, vul je al snel zelf zijn of haar bedoelingen in. Je denkt vaak
  al te weten wat iemand gaat zeggen.
 • Dit voorkom je door na te vragen.

 

 

Tip 5: Wees een OENblog5

 • Open, Eerlijk, Nieuwsgierig
 • Sta open voor de ander, geef deze een kans
  en tijd om iets uit te leggen. Wees oprecht nieuwsgierig.
 • En voor wie niet weet wat een OEN is 😉
  een oen is een gecastreerde mannelijke ezel.

 

 

 

Tip 6: Maak je niet DIKblog6

 • Denk In Kwaliteiten
 • Zeker bij de wat moeilijke gesprekken, kijk je al snel naar wat fout is gegaan. Prima, daar kan je heel veel van leren. Maar vergeet daarbij ook niet te kijken naar wat juist goed en vanzelf ging.

 

 

 

 

Met vriendelijke groet, Pierre Linssen,

trotse vader van een bijna afgestudeerde dochter

die bezig is met de laatste loodjes van de mooie en boeiende CIW-opleiding.