Chinees Nieuwjaar

Draken, de kleur rood en vuurwerk… Chinees Nieuwjaar, ook wel lentefeest genoemd! Tenminste mijn associatie bij Chinees Nieuwjaar. Vorig jaar rond deze tijd zat ik in Azië en kreeg ik dus een klein beetje mee van dit grote feest. In Vietnam werden weken van te voren alle straten al versierd met –inderdaad- rode lampionnen en andere versieringen. Tegen de tijd dat het echt zo ver was -31 januari- was ik op de Filippijnen en hier leeft het toch minder, omdat de Chinese bevolking hier een stuk kleiner is. Desondanks liep ik door een winkelcentrum daar en kwam er met veel lawaai en muziek een draak langs gedanst, en ja, deze draak was ook rood. Jammer genoeg waren ze ook heel snel weer weg en was dit kleine beetje et enige wat ik het meegekregen van Chinees Nieuwjaar, maar dit kleine beetje zorgde wel dat het onderwerp een stuk interessanter werd voor mij. Aangezien Chinees Nieuwjaar dit jaar valt op 19 februari, is dit het perfecte moment om iets meer uit te zoeken over dit grote feest. Wat houd het feest nou eigenlijk in? Hoe is het ontstaan en wat vieren ze nou precies?. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende op 21 december. Deze datum varieert elk jaar, maar valt ergens tussen het einde van januari en het midden van februari . Het feest kan 3 tot 5 dagen duren en in deze periode nemen de chinezen afscheid van het oude en verwelkomen ze het nieuwe. Rond deze tijd van het jaar proberen families allemaal bij elkaar te zijn en is er dus ook een grote groep chinezen die van over de hele wereld terug naar China vliegt. Ze eten dan uitgebreid met z’n allen –een beetje wat wij doen met kerst- en geven elkaar cadeaus ingepakt in rood papier. Op de tweede dag draagt iedereen rood, want dit staat symbool voor geluk. Mijn eerste gedachte bij die kleur rood was dat de Chinese vlag ook rood is dus dat, dat wel de reden zou zijn, maar het ligt iets anders. Volgens oude legenden was Nian een mensenetend prooidier in het oude China. Al gauw kwamen mensen erachter dat Nian bang was voor lawaai en de kleur rood. Dus gebruikten ze vuurwerk en zoveel mogelijk rood in en om het huis om Nian te verdrijven. Dit was het begin van het Chinese Nieuwjaar hoe het tegenwoordig gevierd wordt.

De drakendans en de leeuwendans zijn andere tradities die elk jaar weer voorbij komen. De drakendans is bedoeld om symbolisch de boze geesten te verjagen terwijl de leeuwendans wordt gebruikt om het kwade te verjagen, zoals de leeuw in oude legendes ooit heeft geholpen Nian te verjagen.

Het klinkt misschien allemaal een beetje vreemd, dansen die het kwaad verjagen, maar hoe tof zou het zijn als je daar bent. Je loopt over straat en iedereen draagt rood, er is groot vuurwerk, de traditionele drakendansen en leeuwendansen worden opgevoerd en iedereen is vrolijk! Als ik de kans zou krijgen dat een keer mee te maken zou ik het zeker doen!
Inge van Hunnik

Publicatiecommissie 2014-2015