Carnaval ervaren door de ogen van een carnavalist

It’s the most wonderful time of the year.. terwijl de meeste lezers bij deze zinsnede aan Kerst moet denken, heb ik er een totaal andere associatie bij: Carnaval! Er is geen enkel ander feest waar ik me 359 dagen per jaar (de overige 6 dagen sta ik dus in de polonaise) intens op kan verheugen. Dat niet iedereen deze mening met me deelt wordt me echter elk jaar opnieuw weer duidelijk.

In feite kun je 3 categorieën onderscheiden: de rasechte carnavalisten (mijn categorie), de dagjesmensen en de anti-carnavalisten. De dagjesmensen vinden het prima om elk jaar een dagje, misschien twee, carnaval te vieren, maar daarna is het ook wel weer mooi geweest voor een jaar. De anti-carnavalisten kunnen niet wachten tot alle heisa weer voorbij is en zouden dan ook het liefst voor die paar dagen naar een zonnig oord vluchten. Op de site van RTL nieuws las ik zelfs een artikel over het feit dat Texel carnavalsvrij verklaard is.

Dit soort taferelen zijn voor iemand als ik, die carnaval met de paplepel is ingegoten, moeilijk voor te stellen. Opgegroeid in het zuidelijkste puntje van Zuid-Limburg, hobbelde ik als 4-jarige al in mijn pruimenpakje over straat met de mooiste schmink-creaties op mijn gezicht (waar ik later allergisch voor bleek te zijn, oeps). Twee jaar achter elkaar als hetzelfde verkleed gaan was als kind al een absolute no-go voor mij, en nog steeds hecht ik veel waarde aan origineel voor de dag komen! Zo heb ik vorig jaar als cupido de hele kroeg aan elkaar proberen te koppelen en dit jaar zal ik als waarzegster iedereen voorzien van een deskundig stukje advies over wat hen komend jaar te wachten staat.

Dat carnaval alleen draait om een beetje verkleden en heel dronken worden, is in mijn ogen dan ook een verkeerd beeld dat veel mensen hebben. Carnaval is, in ieder geval voor veel mensen in mijn regio, zoveel meer dan dat! Veel mensen beginnen maanden van tevoren al te brainstormen over hun outfits en ook in optochtwagens zit maanden werk. Veel mensen leven ontzettend naar die paar dagen toe, net omdat ze er zoveel energie en tijd in gestoken hebben!

Natuurlijk neemt niet iedereen carnaval zo serieus als ik. Eigenlijk zijn de verschillende percepties die mensen van carnaval hebben ook weer heel leuk om te zien, net omdat er een duidelijk onderscheid in een stukje cultuur naar voren komt. Een vriendin uit Nijmegen die vorig jaar carnaval in het Zuiden kwam vieren, keek haar ogen uit tijdens de grote optocht. De feestelijke sfeer en het feit dat je met iedereen een gesprek aan kunt gaan (waarschijnlijk ook als gevolg van een aantal biertjes) zorgden ervoor dat ook zij zich snel thuis voelde.

Voor iedereen die niet van carnaval houdt: dat is absoluut je goed recht. Carnaval is echter dé gelegenheid om even te ontsnappen aan de werkelijkheid! Voor een moment geen stress en deadlines, maar indianen en prinsessen. Iedereen is vrolijk en (zeker) na een paar biertjes voer je de mooiste gesprekken van het jaar. Mijn tip is dan ook: geef het nog een kans, want het kan zo leuk zijn! En als je het nou écht niet ziet zitten: Texel heeft zich dit jaar ontpopt als het ideale toevluchtsoort!

Julienne Hollanders

Publicatiecommissie 2014 – 2015